Hur man kollar om Facebook delat ens data

Facebook sitter i en riktig knipa. Som du säkert har hört stod det klart för några veckor sedan att appen This Is Your Digital Life har samlat in data från miljoner av Facebook-användare från hela världen. Detta på order av den brittiska analysföretaget Cambridge Analytica, som sedan har använt dessa privata uppgifterna i politiska annonskampanjer. Mark Zuckerberg, som är  VD för Facebook, har under de senaste dagarna vittnat till amerikanska senatskommittéerna. Han uppgav att hans egna personuppgifter även hans data var bland de konton som användes av Cambridge Analytica, som skördade data från upp till 87 miljoner Facebook-användare utan deras tillstånd. Uppgifter som senare användes i kampanjer relaterade till president Donald Trumps valkampanj och U.K.s Brexit-omröstningen.

Cambridge Analytica har sedan dess blivit avstängd från plattformen- något som kan komma att leda till reglering av det sociala nätverket. Facebook har även lovat att göra stora förändringar för att förhindra ytterligare missbruk av detta slag i framtiden.

Men det är ingen hemlighet att Facebook spårar användardata, annonser som relaterar till ett ämne du just skrivit om visas ju inte magiskt i din feed utan anledning...

Så här kollar du att Facebook delat din data

Hur kan du kolla om dina data var någon av dem som delades? Enkelt! Öppna Facebook på din mobil eller laptop och gå till ditt nyhetsflöde. Om dina uppgifter delades av Cambridge Analytica eller något annat företag som nu är avstängt från Facebook, så får du ett meddelande högst upp i ditt flöde som förklarar vem som haft tillgång till dina uppgifter.

Längst upp i inlägget här ser hur facebook-meddelandena ser ut. De visar tydligt huruvida du påverkades och hur du kan dubbelkolla vilka appar och webbplatser som har tillgång till din data just nu.

Många människor, 87 miljoner för att vara exakt, kommer att se meddelandet, men väldigt många andra människor kommer inte att göra det - det är så klart möjligt att du kan ha missat det. Men du kan när som helst kontrollera genom detta genom att klicka på denna supportlänk. Den kommer att berätta om dina uppgifter var (eller inte var) äventyrade. Om du inte ser meddelandet och även dubbelkollat på supportlänken så var du inte påverkad av läckan.

Surfa Anonymt med TV för Alla

TV för Alla, är ett smart system som döljer enhetens IP-adress där den är installerad. Alltså, när du använder TV för Alla ser det ut som att du surfar på Internet någon annanstans än där du egentligen befinner dig.

VPN är känt och pålitligt verktyg för att skydda användares integritet när man surfar på Internet. Tyvärr skyddar det inte mot att Facebook läcker användardata (bara att ta bort ditt Facebook-konto gör det helt och hållet). Men det finns många andra anledningar till varför du ska använda TV för Alla för extra säkerhet online.

TV för Alla döljer inte bara din IP, det låter dig också ställa in geografiska begränsningar, undvika buffering och flera andra häftiga saker som du förmodligen inte ens tänkt på. Mer info hittar du här!

Ladda ner TV för Alla idag. Vi erbjuder en månads fri användning av 20 timmar (registrera dig med bara din e-postadress)!

Gillade du bloggen? Kolla in och GILLA vår Facebook-sida


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)