Surfa säkert på ditt Wi-Fi hemma

Många tänker inte på att deras Wi-Fi-nätverk hemma även kan vara en källa till oro när det gäller att skydda sitt privatlive online. Man oroar sig över mobilen eller att datorn kan hackas medan man är ansluten till Internet offentligt. Men de flesta tänker inte på är sitt trådlösa nätverk hemma.Sanningen är att en hacker kan få tillgång till dina konfidentiella filer väldigt enkelt genom att bara vara inom räckvidd av ditt eget Wi-Fi. TV För Alla analyserar tre effektiva sätt att hindra hackare från att ansluta till ditt Wi-Fi hemma och stjäla din data.

Viktigt att rikta Wi-Fi signalen

Det flesta trådlösa routrar hemma är omnidirektionella, vilket innebär att de sänder Wi-Fi-signalen i alla riktningar. Det här är viktigt för de flesta användare eftersom man vill ha samma signalkvalitet oberoende av var man är i förhållande till routern när man är hemma. Det finns dock två sidor av myntet då en omnidirektionell router också kan sända Wi-Fi signalen ut ur ditt hus. Vilket till exempel låter en hacker få tillgång till signalen sittandes i en bil nära ditt hem.

Vissa tillverkare erbjuder antenner som kan anslutas till routern och endast sända signalen i en specifik riktning. Om din router är nära en yttervägg, kan du rikta signalpunkten inåt till resten av huset och bort från utsidan. Vilket avsevärt minskar området där man kan ansluta till Wi-Fi utanför ditt hem. Om dessa antenner inte finns  tillgängliga för din router finns det ändå en rätt enkel  lösning; nämligen att placera en "sköld" av aluminiumfolie bredvid routern i den riktningen du inte vill att signalen ska gå. Låter det konstigt? Prova!

Välj en kanal med fler användare

Om du bor i ett komplex med många Wi-fi anslutningar, till exempel ett studenthem eller ett lägenhetshus, kan valet av trådlösa kanaler vara en extra kontroll för att hålla ditt Wi-Fi-skyddat. Det finns totalt 16 trådlösa kanaler där en router kan överföras. De flesta routrar kommer med en automatisk inställning, vilket innebär att den kommer att sända på den kanal med minst personer anslutna. Det är såklart att föredra för signalkvalitetens skull, men du kan konfigurera din router till en kanal med många användare istället så att en hacker inte kan ansluta till ditt Wi-Fi. Det här försämrar dessvärre  signalkvaliteten på dina enheter, så du måste se till att positionera dig nära routern eller ansluta via kabel istället.

Konfigurera MAC-adresser

En mycket effektiv metod för att skydda ditt Wi-Fi-nätverk är att använda den vita listan med MAC-adresser. Varje trådlös enhet har sin egen unika MAC-adress, vilket är ett serienummer som identifierar routern. Den enkla lösningen här är att endast tillåta MAC-adresserna på de enheter som du äger att ansluta till routern. Vilket man gör genom en avancerad administrativ konfiguration i routern. Anslut alla dina enheter till Wi-Fi, ta reda på vad dina MAC-enheter ”heter” via routerns kontrollpanel (de kommer att indikera sig som "Active Connections") och konfigurera routern att blockera alla förutom dessa adresserna. Nackdelen här är att du måste lägga till MAC-adressen en och en för varje ny enhet manuellt innan du kan ansluta. Dina vänner kommer garanterat sura när de kommer på besök och kan inte ansluta till ditt Wi-Fi!

Att skydda sitt trådlösa nätverk är ett viktigt steg för att skydda sin integritet online. Följ vår tips i den här bloggen för att förhindra att hackare etablerar sig i ditt nätverk. Med Svensk VPN surfar du 100% anonymt online oberoende var du befinner dig. 

Vad väntar du på? Ladda ner TV För Alla och skydda dina nätverk från olaga intrång. Installationen av Chillglobal VPN är otroligt enkelt och tar mindre än 20 sekunder. Du kan läsa mer om TV För Alla och alla dess fantastiska funktioner som till exempel tillgång till ALL Svensk TV utomlands här!


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)