Svensk jul-tv utomlands

Jultv i Sverige och från utlandet

TV har alltid haft en stor betydelse för julen i Sverige, framförallt för att speciella jul tv-filmer visas i juletid men även för att speciella jultvvärdar har guidat oss genom tv-julafton med en blandad kompott av filmer och musik. Det här har även varit extra viktigt för de själar som firat juldagarna ensamma med jultv som enda sällskap.

Jul-tv i Sverige har haft en mängd olika jultvvärdar, de som varit längst är Bengt Feldreich med 12 år och Arne Weise med 30 år som jultvvärdar. År 2003 klubbades ett beslut att det skulle bli en ny julvärd varje år och svenska folket kippade efter andan, en jul utan Arne Weise i rutan är som en jul utan tomten, maten och julgåvorna. Men de flesta julvärdarna mottogs väl och de förde jultraditionen vidare på sitt egna lilla vis.

Flera jultvprogram har gjort sig kända såväl i sverige som från utlandet och blivit viktiga traditioner. Varje julaftonskväll sedan 1975 har strax över en miljon svenskar bänkat sig framför den svenska jultv:n för att avnjuta den tecknade kortfilmen Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson. Berättelsen handlar om en ung pojke med Robin Hood som förebild och som bestämmer sig för att göra en god gärning för samhällets torftiga människor i juletid.

En annan av de största traditionerna i svensk jultv och som nu även många svenskar utomlands tar del av genom tvforalla.se eller chillglobal.se är på julaftonseftermiddagen med Disneys julprogram, Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul. Den här traditionen ses av mellan tre och fyra miljoner personer i jultv Sverige och från utlandet. 

Programmet, som i original heter From All of Us to All of You, sändes ursprungligen i amerikansk TV den 19 december 1958 och sändes första gången i svensk jultv 24 december 1960. Premiären blev inte särskilt uppmärksammad, men efter några år hade tittarsiffrorna slagit rekord och en ny tradition hade skapats. Programmet med den här blandningen av Disneyfilmer är en så stark tradition att stora delar av landets befolkning sitter framför TV-apparaterna mellan kl. 15 och 16 varje julafton. Skälet till programmets popularitet utgörs av en kombination av att det sänds på julafton, då flertalet familjer befinner sig hemma i vardagsrummet och alltså kan se på jultv tillsammans samt att det var ytterst lite tecknad film, och extremt lite Disney, i svensk jultv på 1960-, 1970- och 1980-talen, varför programmet hade en exklusiv karaktär. 

För de generationer svenskar som växte upp under dessa tider har Kalle Ankas fågelexpedition, tjuren Ferdinand, Robin Hood, Lady och Lufsen, med flera, hamrats in i medvetandet och blivit en del av det barndomens ännu existerande folkhem som man ogärna väljer bort. Få aspekter av det svenska samhället visar lika tydligt på nostalgins makt. Bara det faktum att nästan alla svenskar kan mängder av repliker från programmet utantill och får rysningar av välbehag när de hör melodierna gör att Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul i allra högsta grad måste betraktas som en del av vårt moderna kulturarv.

Nu är det även möjligt att uppleva denna svenska jultv tradition från utlandet genom tv för alla Om du vill titta på jultv i Sverige och från utlandet utan att slippa krångliga installationer så finns det nu ett bra alternativ med svensk VPN helt gratis.. Tv för alla och Chillglobal har skapat marknadens lättaste produkt för att se på jultv i Sverige och från utlandet när du är utanför Sveriges gränser och du är igång på några sekunder, allting är automatiskt när du väl har Tv för alla i din webläsare. Det kan inte bli enklare. Du laddar bara ner vår lilla plugin på 5 sekunder, helt gratis, sedan kan du direkt titta på TV i Sverige eller utomlands www.chillglobal.se


Dela detta inlägg om du gillar det:) :)